Jumaat, 7 September 2012

syukur itu subur


"Jangan mengharapkan terima kasih daripada orang yang menerima kebaikan daripada kita" Dale Carnegie

kalau kita terlalu mengharap agar ada manusia yang menghargai kebaikan kita dan berterima kasih, maka sia-sia lah pengharapan itu..

"Dan Dialah yang menciptakan bagi kamu sekalian, pendengaran, penglihatan dan hati. Amat sedikitlah kamu bersyukur" (Al-Mu'minun :78)

lihat, dengan Allah.. pencipta sekalian alam, yang telah menciptakan dan memberi pinjam nikmat ini pon masih tidak ramai yang bersyukur inikan pula sesama manusia yang banyak khilaf dan kekurangan.

"Sangat sedikit daripada kalangan hamba-Ku yang bersyukur" (Saba' : 13)

Allah tegaskan lagi, bahawa manusia itu memang amat sukar untuk timbul rasa syukur atau berterima kasih dengan segala yang dimiliki.

tentu rasa sedikit hampa, bila di sekeliling kita adalah mereka yang tidak tahu berterima kasih dan menghargai kebaikan yang telah kita beri.. sebagai manusia normal.. perasaan itu pasti akan hadir.

kita tentu tidak terlepas dari hilang rasa untuk bersyukur.. Allah berfirman

"Ya Tuhanku, tunjukkanlah kepadaku bagaimana mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau beri kepadaku dan kepada kedua ibu bapaku dan supaya aku dapat berbuat amal yang soleh yang Engkau redhai.... " (Al- Ahqaaf :15)

sama-samala kita berdoa agar kita berada dikalangan hambaNya yang bersyukur

" Jika kamu bersyukur, sungguh pasti aku akan tambah apa yang ada pada diri kamu" (Ibrahim : 7)

Tiada ulasan: