Khamis, 3 Julai 2014

fitrah.

Bismillah.

Anugerah. Perasaan yang hadir dalam hati kita itu adalah satu anugerah. Yang hanya Tuhan tahu. Sejak bergelar seorang anak gadis yang meningkat umur remaja. Ada dugaan demi dugaan. cabaran demi cabaran.

ada suatu ketika, seorang rakan bertanya.


"awak, takkan awak takde suka dengan sesiapa?" 

ku tersenyum. tarik nafas dalam..

"tak mungkinlah, saya pon manusia. perasaan itu kan satu fitrah"  jujur, perasaan itu pernah hadir, sedang hadir dan mungkin akan terus hadir. dan sebagai manusia, kadang ku sendiri gagal untuk kawal. terumbang ambing dengan perasaan sendiri.

saat dan ketika itu, hanya Tuhan tahu apa rasanya."awak, tolong saya.. saya rasa macam nak ubat yang boleh buang orang tu dari hati.." 

dalam diam ku menguntum senyuman.

"umi  saya cakap, perasaan memang kita tak mampu nak buang macam tu je.. yang kita boleh lakukan ialah, kawal perasaan tu. solat istikharah dan solat hajat. doa andai dia ditakdirkan untuk kita, maka mudahkanlah. andai tidak, maka mohon dihilangkan lah rasa itu. " 


kerana, sedarlah.. perasaan itu anugerah yang sangat halus. jika kita tenang, maka itu dari Tuhan. jika kita resah, maka syaitan akan mula main peranan. Allah lebih tahu segalanya. kerana itu teruskan lah berdoa.

 =)
MUJAHADAH on!


*ingin seperti Saidatina Fatimah dan Saidina Ali dalam memelihara perasaan mereka hingga akhirnya mereka disatukan*
kerana sebuah fitrah yang suci itu, jangan pernah dikotori. smile!


1 ulasan:

Aliyah Al~Istiqamah berkata...

masih aktif lagi di sini rupanya
atau barangkali ana yang tak aktif :)